Moc jest OK, ten odgłos w ogóle zaczyna się pojawiać przy dynamicznej jeździe tzn. najpierw jest ok i słychać tylko cichą prace turbiny i wszystko jest Ok a później jak się "pokatuje" zaczyna się pojawiać odgłos tego uciekającego powietrza, przy czym auto normalnie przyspiesza.
Żywotnośc Turbosprężarki
Zwiń
X
-
Może nie mam 1.8T, a 1.9TDI, ale miałem identyczny przypadek. Przy spokojnej jeździe cisza, a przy przekroczeniu 2500-3000rpm lub przyspieszaniu pod górkę słyszałem "sssszzzzzz", powodem tego była nie szczelność na łączniu węży łączących IC z turbiną. Podobny odgłos może także być spowodowany dziurą w IC (lub coś takiego), więc zobacz czy gdzieś ci olej nie umyka w tamtym miejscu.Zamieszczone przez Polska77Ostatnio zauważyłem że w moim , 1.8T AUQ gdy mocno pocisnę po jakimś czasie praca turbiny staje się dosyć głośna. Chodzi o to, że słychać taki świst jakby gdzieś uciekało powietrze. Nie wiem czy dobrze to opisałem, odgłos jest bardzo podobny do tego jaki słychać przy np. przedmuchiwaniu czegoś sprężonym powietrzem. Miał może ktoś z was taka sytuację??
Co do żywotności turbo to moja w AHFie wytrzymała 200 000km, znaczy same turbo wytrzymała by jeszcze trochę, gdyby nie zapiekająca się grucha i plany z ARLem. W każdym razie osoba zajmująca się regeneracją turbo, która ją odemnie odkupiła nie stwierdziła luzów.W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Jesli przyjmujac zalozenie, ze u mnie turbina nie byla wymieniana od nowosci, a raczej sie nie zapowiada na to, to ma w chwili obecnej 247kkm, jest jeszcze po wirusie, dmucha po 1,1 w overbooscie 1,2, cisza i spokoj. Tylko przy schodzeniu z obrotow bez gazu od ok 1900 do 1600 slychac lekkie wycie, ale to nie tak jak niektore wyjce w klekotach :szeroki_usmiechVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
u mie turbina zostala wymieniona po 100 tys km przez wczesniejszego wlasciciela mam teraz przebieg 156 tys km i odpukac wszystko jest wporzadku.pozdrawiamSkoda Octavia II 1.9 TDI BJB 105/250 niestety juz nie ma
(ale w pamieci pozozstanie
obecnie Skoda Octavia II 2.0 TDI 187 km i 390 Nm + banan na twarzy
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...ck+king++dachu
Komentarz
-
-
Możesz śmiało kręcić auto do 2500 obrotów, unikaj tylko mocnego przyśpieszania
Silnik się szybciej nagrzejewww.soft-car.pl
www.chiptuning-gdansk.pl
- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
- Wyłączanie DPF
- Hamownia Obciążeniowa
Komentarz
-
-
tak ino do 2000 to sie jezdzic nie daZamieszczone przez loruDokładnie, można też znaleźć info że do 2000 rpm ale wtedy silnik sporo długo się rozgrzewa.Możesz śmiało kręcić auto do 2500 obrotów, unikaj tylko mocnego przyśpieszania
Silnik się szybciej nagrzeje
a jesli chodzi o 2500 to wiecej niz 120 sie nie poleci...
i najgorzej jak trzeba wyjechac z podporzadkowanej na taka gdzie duzy jest ruch :/
mierzyl ktos czas jaki musi uplynac od nagrzania sie plynu do czasu nagrzania sie oleju? wiem, ze sa to rozne czasy. mialem okazje jechac tuningowana octavka i plyn mial (na wskazniku) jakies 90, a olej okolo 50. nie wiem nawet czy nie mniej bo nie wiem czy wskazowka ni eopierala sie na ograniczniku...
Komentarz
-
-
Ja tam na zimnym delikatnie kręcę do 2200rpm, a jak wskazówka temperatury się już zaczyna podnosić to do 3000rpm.Zamieszczone przez Dijkstraa takie pytanko, na zimnym silniku do jakich predkosci obrotowych krecicie silnik?W Polsce nie ma kryzysu.
Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.
Komentarz
-
-
Kolego rozwiazales problem?Zamieszczone przez Polska77Moc jest OK, ten odgłos w ogóle zaczyna się pojawiać przy dynamicznej jeździe tzn. najpierw jest ok i słychać tylko cichą prace turbiny i wszystko jest Ok a później jak się "pokatuje" zaczyna się pojawiać odgłos tego uciekającego powietrza, przy czym auto normalnie przyspiesza.taka tam octavka kombi 1.8T 250 km.. byla... Corsa B V6 225 km.. jest... ale jeszcze wciąż w fazie ogarniania - teraz w fazie generalnego remontu..
sponsored by HydroTransfer hydrografika Warszawa www.hydrotransfer.pl
Komentarz
-
-
ja mam w AGR nalatane 105kkm dogrzewam do 2300 jak juz jest 90C to czekam jeszcze pare minut i trasa 120-150 miasto nie zamulam i mysle ze dluuuuuugo jeszcze pojezdze na tubrbawce , fakt auto rozpedza sie wieki ale ja sie juz te 150 non stop leci to auto pali troche wiecej jak 6L i za to naprawde lubie to auto .
Komentarz
-
-
Nikt nie mowi o skrajnosciach deptania gazu do deski przy 1300obrotach na 5 biegu pod gorke :wink:Zamieszczone przez ZiomalTak , tylko że nie na turbo silnik sie kończy są też inne elementy które od zamulania się niszczą.Zamieszczone przez bradleySkodio_, mozesz zamulac do woli. AGR ma stala geometrieVW Vento 1.9TDI 1Z ++
Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0 :lol
Komentarz
-
-
najlepiej regenerowac jakby co to mam taką jedna mam k03 a dwie k03s jakby coZamieszczone przez rkbdzis w ASO powiedzieli ze jest wyciek oleju z turbiny i mam sie szykowac na regeneracje :roll: faktycznie z auta oleju troche schodzi (nie jest to duzo) ale myslalem ze to normalne w tym silniku :roll: Regenerowac? Kupowac nowa? Czy jeszcze jezdzic? :evil:ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
odezwała się tak po 9000 km 
Komentarz